Uppteckning nummer LMV-M434c

Titel: "Långdans" vid bröllop

Meddelare: Hemmansägare Johan Sjölund  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Storsvedjan

Det har inte förekommit i mitt minne, men förfäderna har talat om, att de var med på det. Jo, då de förr i tiden hade bröllop, var det sista, de skulle göra på bröllopet, att dansa "långdansen".

Alla, som inte var gamla eller lytta, tog ihop varandras händer och spelmannen spelade upp en låt Så satte sig kedjan igång genom rummen i bröllopsgården, och därvid skulle man ta vägen inom spisstolpen - över själva spishällen. Sen bar det iväg till närmaste gård, där man gjorde på samma sätt, så till nästa och så undan för undan genom hela byn. Under hela tiden skulle kedjan hålla ihop. Då var det slut på bröllopet.

Fanns ytterligare en uppteckning med 434 så denna fick ges -434 eftersom uppteckningsnumret skall vara unikt